Arborett® lattiat / ostajan opas 2018
  My Image

  Puulajit, ominaisuudet, pintakäsittelyt ja tehosteet

  01 /esipuhe

  Miksi Arborett®-lankkulattia on viisas valinta?

  Massiivipuinen lankkulattia on pelkkää puuta. Parkettivalmistajiakin on maailmassa lukuisia, ovatko kaikki samanlaisia? Tarkemmin tutkittaessa eroja löytyy paljon, ja lopulta kysymys on tinkimättömästä suhtautumisesta valintoihin laadun ehdoilla:

  • Arborett-lattiat lähtevät tehtaalta aina huoliteltuina. Kolot ja uurteet paikataan, nousevat säleet liimataan. Jokainen lankku kulkee yksilönä kokeneen puusepän käsissä seuraavaan työvaiheeseen.

  • Suuri osa käyttämästämme havupuutavarasta on hankittu suoraan maanomistajien vanhoista metsistä. Syy on yksinkertainen: puuaines on tiheämpää ja lujempaa kuin lannoitetun tehometsän puissa. Usein sovimme käyttöömme kaadettavat yksilöt puu puulta. Vaihtoehtoisesti hankimme puut samoja arvoja vaalivilta yhteistyökumppaneiltamme.

  • Käytämme vain markkinoiden korkealaatuisimpia öljyjä ja pigmenttejä. Erinomainen laatu, vähäpäästöisyys ja valmistajan vastuullinen suhtautuminen ovat mielestämme kuitenkin hintansa arvoisia.

  • Arborett-lattioiden pinta voidaan toteuttaa monella tavalla: hiomalla, harjaamalla, kivihiertämällä tai veistämällä. Me emme koskaan luovuta lankkuja asiakkaalle vain höyläpintaisena. Tiedämme, että vain jatkokäsiteltyyn tuotteeseen pintakäsittelyaineet imeytyvät syvälle ja tasaisesti ja pinnan kiiltoon saadaan kaunis samettisuus.

  Kun edellä mainitut ominaisuudet yhdistetään samaan tuotteeseen, syntyy vertaansa vailla oleva lattia, joka luultavasti säilyy käytössä vähintään useita vuosikymmeniä!

  02 /suunnittele oma lattiasi

  Tämä kirja tutustuttaa sinut puulajeihin, pintakäsittelyihin ja tehosteisiin. Haluatko lisätietoa tai hinnan ja toimitusajan valitsemallesi tuotteelle? Merkitse valintasi valintaruutuihin ja saat tiedot suunnittelemastasi lattiasta.

  03 /puulajit

  koivu
  kuusi
  lehtikuusi
  mänty
  pihlaja
  saarni
  tammi
  bambu
  vaahtera
  douglaskuusi
  päärynäpuu
  muut

  04 /lajitelma

  eläväinen
  Eläväinen lattia on huoliteltu mutta mahdollisimman luonnollinen, puun aitoa luonnetta kunnioittava. Oksat ja juonteet tekevät jokaisesta lankusta yksilön, jota käsityönä tehdyt paikkaukset pyrkivät vaalimaan. Tällainen on tyypillisin ekologinen Arborett-lähipuulattia.

  Tekniset tiedot…

  puhtoinen
  Puhtoinen lajitelma syntyy valikoiduista kappaleista eleettömämpiä, harmonisempia lankkuja. Oksia ja värivaihtelua on hyvin vähän, puupaikkoja ja sydänjuovia ei esiinny. Puhtoinen puulattia sopii hyvin mm. laattalattian viereen, jolloin kontrasti tilojen välillä pysyy hillittynä.

  Tekniset tiedot…

  karski
  Karski lajitelma toimii tehostelattiana monenlaisissa tiloissa. Pinnassa saattaa olla oksankoloja, pystysyyt ovat paikoin karheita ja pienet irtosäleet on poistettu pinnasta. Karskia vaikutelmaa voidaan yhä korostaa jättämällä pinta hiomatta, kuten esimerkkikuvassa.

  Tekniset tiedot…

  05 /pinta

  satiinihiottu
  Sileä, siisti, helppohoitoinen. Lattian pinta hiotaan prosessin aikana kahdesti kuivana sekä kahdesti kostutettuna. Näin pienimmätkin nousevat kuidut saadaan poistettua ja lattia saa likaa hylkivän, satiinisen sileyden.
  harjattu
  Harjattu pinta on elävän tuntuinen, kun puun kovat juonteet ja oksat korostuvat. Lattiasta tulee kulutuskestävämpi ja etenkin vaaleat pintakäsittelyt saavat voimakkaamman sävyn. Harjaustehosteen voimakkuuteen on useita vaihtoehtoja miedosta radikaaliin. Tule tutustumaan malleihimme!
  kivihierretty
  Hierretyn lattian pinta on hyvin karkea. Siinä voi toiveiden mukaan näkyä sahanjälkeä, tai pinta voi olla hiottu sileäksi ennen hiertämistä. Tämä lattia suorastaan odottaa käyttöä ja kulumista! Alussa erottuva karkeus kuluu vaihtelevasti ja vähitellen lattiasta tulee ”ikiaikaisen” näköinen. Edes pintakäsittely ei ole välttämätön, sillä puu kyllästyy käytössä ja sen pintasolukko sulkeutuu likaa hylkiväksi. Tällaisia lattioita voit nähdä vaikka vanhoissa linnoissa.
  veistetty
  Ennen teollisia sahalaitoksia lattiat höylättiin ja veistettiin käsin. Miksei se voisi olla kaunista tänäkin päivänä? Veistäminen tuottaa ajattoman, patinoituneen ilmeen, ja suuret naarmut tai vaikeat tahrat voidaan poistaa paikallisesti veistämällä. Veistotekniikka sopii erityisesti koville puulajeille, kuten tammelle, vaahteralle ja saarnille.

  06 /käsittely

  Väriöljy
  Suosituin pintakäsittelymme on nykyään öljyäminen. Käyttämämme öljy perustuu mullistavaan nanoteknologiaan, se reagoi puun solukon kanssa värjäten puun sisältäpäin tehokkaammin kuin mikään muu öljytuote. Samalla sen haihtuvien orgaanisten päästöjen määrä, tutummin VOC-arvo, on tasan 0,0%, ainoana markkinoilla! Öljypohjuste syventää vaaleaa sävyä, ja yhdessä valkoisen pintaöljyn kanssa saavutetaan hieno valkoiseen taittuva, kuitenkin aidon puiselta näyttävä pinta.
  kovavaha
  Kun lattiaan halutaan luonnollinen ja terveellinen pintakäsittely, mutta mm. kotieläinten vuoksi pintaan halutaan öljyä enemmän kulutuskestävyyttä, öljyn päälle voidaan levittää kovavahaöljy. Mm. Kööpenhaminan lentoasemalla on tällä tavoin käsitelty puulattia.
  natur mattalakka
  Tämä käsittely on uusinta uutta lakkakäsittelyissä. Menetelmä säilyttää parhaiten puun luonnollisen, koskemattoman ulkonäön. Natur lakkaus antaa parhaan mahdollisen suojan puulle sen ja kestävyys on erinomainen. Poikkeuksellisena lakkana tätä on myös mahdollista paikkakorjata!
  puuvalmis
  Aina lattiaa ei tarvitse käsitellä millään kemikaalilla. Luonnollinen käyttö ja kuluminen tekevät lattian pinnasta kovan ja sileän, ja jokusen vuoden kärsivällisyys palkitaan huippuhienolla, ikiaikaisen oloisella lattialla. Puuvalmis lattia on paikallaan myös silloin, kun se halutaan lakata tai maalata paikan päällä, perinteisimmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

  07 /sävy

  valkoinen
  vaalea harmaa
  tumma harmaa
  vaalea ruskea
  tumma ruskea
  musta & muut

  08 /rakenne

  vakiopaksuusParketti 13-15 mm
  ERIKOISOHUTParketti 8-11 mm
  ITSEKANTAVAParketti 21-28 mm
  MASSIIVIPUULankku 26-42 mm

  Lankun leveysMaksimileveys määräytyy puulajin ja lajitelman perusteella. Valitse tavoiteleveys, annamme lisätietoa valintasi perusteella.
  VAIHTELEVA LEVEYSUpea lattia syntyy yhdistämällä kahta tai kolmea hieman poikkeavaa leveyttä. Myös erikoislajitelma tai poikkeuksellisen leveä tuote voidaan helpommin toteuttaa, jos raaka-aineesta hyödynnetään eri leveyksisiä kappaleita. Lisäksi luontoa säästyy, kun puu voidaan käyttää tarkemmin.
  Ei vaihtelevaa leveyttä
  Vaihteleva leveys on mahdollinen vaihtoehto

  Lankun pituusParketit valmistetaan yleensä tasapituisina noin 2100 - 2400 mm. Mahdolliset muut pituudet 500 - 2450 mm. Massiivilankkulattioissa pituudet yleensä vaihtelevat 3000 - 4500 mm välillä. Voimme myös valmistaa tasapituiset lankut. Mahdolliset muut pituudet 500 - 6000 mm.
  Mahdolliset lisätiedot ja toiveet lankkujen pituudesta:

  09 /tehosteet

  Ruutuladonta
  Ruudun koko 300-2400mm
  Kehyslankut huoneen reunoille
  kalanruoto & muu kuvioladonta
  monisävyladonta & laivankansilattia

  10 /omat tiedot

  Lattia asennetaan itse
  Pyydän tarjouksen asennuspalvelusta
  Tarkistathan, että sähköpostiosoite on kirjoitettu oikein, kiitos.
  Kiitos! Lomake on onnistuneesti lähetetty.×
  Voi ei, jokin meni pieleen, lähetys ei vielä onnistunut...×
  © Arborett Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Kuvat © Arborett Oy, Hotel Arthur, Benno Hansen.
  Jokelankuja 4, FIN-04480 Haarajoki. Y 2175163-9.